gyermekorvosgyermek tüdőgyógyász
Védőoltások
Meningococcus C oltás

Körzetemben a gyermekek nagy százaléka (közel 100 %) megkapja az alapimmunizálást 1 éves korig (3 oltás 3-6-12 hónapos korban). A védettség 6 éves korra lecsökken, ezért szükséges lehet ennek ismétlése (pl. a 6 éves oltással együtt). A megbetegedés veszélye 2 éves kor alatt, ill. serdülő korban és utána nagyobb, ezért a serdülők oltása (már többkomponensű oltással (A, C, W135 és Y - Menveo vagy Nimenrix (ára 12 - 13 000 Ft)) mindenképpen javasolt. Az oltások után kb. 5 évente kell emlékeztető oltást adni.

2017. január 1-től 2 éves korig az oltás 300 Ft-ba kerül.

Meningococcus B oltás
Meningococcus B vakcina 
BEXSERO injekció 
 
Az oltási séma az első oltás beadásának idején betöltött életkortól függ:
Korcsoport                         Alapimmunizálás             intervallumok                            Emlékeztető oltás
2-5 hónapos csecsemők     2 oltás (0,5 ml)                minimum 1 hónap                    12 és 23 hó között
6-11 hónapos csecsemők  2 oltás (0,5 ml)                minimum 2 hónap                     2.életévben,
12-23 hónapos kisdedek    2 oltás (0,5 ml)                minimum 2 hónap                     2.életévben,
2-10 éves gyermekek          2 oltás (0,5 ml)                minimum 2 hónap                     ?
Serdülők és felnőttek          2 oltás (0,5 ml)                minimum 1 hónap                     ?
 
Magyarországon az elmúlt évtizedben a B szerocsoport volt a felelős a bejelentett, N.meningitidis által okozott meningococcus meningitisek mintegy 60%-áért. A B csoportú N.meningitidis által okozott megbetegedés ritka, 2000-2013 között évente átlagosan 2-3 regisztrált megbetegedés jutott 1 millió lakosra. A hazai adatokat figyelembe véve a védőoltás elsősorban a csecsemőknek, a két éven aluli kisdedeknek ajánlható egyéni védelem biztosítása céljából, azonban az óvodáskorú gyermekek és a serdülők oltása is megfontolandó. Ajánlott továbbá a vakcina olyan gyermekeknek és felnőtteknek, akik alapbetegségük vagy egészségi állapotuk miatt az invazív meningococcus betegség fokozott kockázatának vannak kitéve (pl. léphiányosok).
Az oltóanyagot - bár adható egyidőben az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokkal - az oltást követő gyakori lázas reakció miatt ajánlott a kéthónapos korban megkezdett kötelező védőoltásokhoz képest kéthetes időközzel adni. Paracetamol profilaktikus alkalmazása csökkenti a láz előfordulását és súlyosságát.